Bestfd and you

申請加入
查看: 642|回復: 16

<<集笑集>>(歡迎諸位賜稿投集)

魯筆 發表於 2012-7-6 20:59:28 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
歡迎諸位賜稿投集笑話.笑柄.笑料.
無論是否原創或抄襲.憶述.一律歡迎!!

(政治話題請盡量免談)
 樓主| 魯筆 發表於 2012-7-6 21:01:24 | 顯示全部樓層
[難答對的問題]
甲 : 剛才.一隻大船露出水面有6米高.
       現在水漲了2米.船露出水面還有多高?
乙 : 水漲船高.一樣是6米.
甲 : 錯.隻船穿了底 .(水漲船不高).

拙筆獻醜.(豬)引玉.請呀!!
 樓主| 魯筆 發表於 2012-7-6 21:01:47 | 顯示全部樓層
很多人在海關排隊過境.有一約7嵗小孩手拿回鄉證一下下輕敲鐵欄杆.
母曰:"衰仔.證件入邊啲資料敲亂咗就冇用嘞"
 樓主| 魯筆 發表於 2012-7-6 21:02:26 | 顯示全部樓層
[大鄉里出城](傳說)
50年前.有鄉巴佬初出城.搭人力三輪車坐腳踏位.車伕叫上座坐.佢話冇咁多錢坐上等位.坐下等位算了.
去到親戚家.安置他住客房.吩咐他睡時關電燈.沒教如何關法.他好奇的凝視光燈良久.再拿扇煽之.煽燈不熄而自語:"正番鬼.真番鬼".
白天親戚帶他上大酒樓飲早茶.眼見升降機進出之人都全變了樣.親戚欲與同進.他坦言相告.生怕被 "弄法箱" 將自己改變成他人.返家冇人認得.
 樓主| 魯筆 發表於 2012-7-6 21:03:34 | 顯示全部樓層
[廚師偷餸](改編傳說)
有個廚師每當炒菜上碟時.慣例偷三兩件落袋.收工帶返家畀家人食.此舉小孩唔知.
有次休息在家炒菜.上碟時.照例偷三兩件落袋.個仔大叫:"阿媽.阿爸偷餸呀." 其母在廳解釋:"阿爸試味啫.喺屋企使乜偷吖.又唔係喺餐館."
有次有個同學仔話佢一家沉晚喺XXX餐館食飯.啲餸如何正..........
廚師個仔:"梗係.我阿爸係嗰度嘅後鑊喎.佢日日都帶一大袋返屋企大家食."
同學仔話:"哦.你阿爸偷餸".
廚師個仔:"冇呀.試味啫."
 樓主| 魯筆 發表於 2012-7-6 21:05:52 | 顯示全部樓層
早前(5月4日)電視新聞講明晚(5月5日)視覺上睇嘅月光比以往都特別大.
媽媽對著5嵗嘅仔講:"點都唔够我咃B仔今朝牀墊上個月光(尿痕)咁大啦."
 樓主| 魯筆 發表於 2012-7-6 21:06:45 | 顯示全部樓層
(真有其事)[笑柄]
前年有一昆明遊客.在澳門新馬路一金行買金鏈.一條標籤寫明18000圓.店員見她似有買意.向她講.可以九八折.她即時講:"何消你打折.還要多給800塊.18800塊.我要好意思.要的."
(店員低聲自語:"豪呀!".她以為他禮貌的說聲"好".她也禮貌的說聲"好的".)
 樓主| 魯筆 發表於 2012-7-6 21:07:18 | 顯示全部樓層
有次上地理堂.講到南北韓.老師附帶講:"兩者分界線係用紀念日3月8日命名為..."
有同學仔搶答:"我知.係未3.8婦女線呢?"
 樓主| 魯筆 發表於 2012-7-6 21:08:06 | 顯示全部樓層
[誤導]
小孩被同學仔[大嚿衰]打.父親:"人咃咁大隻.除非你食過亱粥啦."
"媽媽.今晚煲粥畀我食."     
翌日放學.搵[大嚿衰]出氣."我沉晚食咗亱粥.以後你都唔够我打嘅."

小孩媽媽:"人哋啲英文嘞嘞聲.學下人哋啦."
爸爸:"人哋浸過鹹水.點同呢."
當晚小孩偷偷地泡一大缸鹽水浸身."如果又浸又飲.咁未重 [户占]?"於是乎一飲.嘩!鹹到苦."阿爸話吃得苦中苦.方為人上人.飲." 浸完唔用清水沖.怕沖淡無效.呢回真正幾乎 [户占]過轆蔗了.
 樓主| 魯筆 發表於 2012-7-6 21:08:36 | 顯示全部樓層
[今非昔比]
老婆叫老公幫手抺背上的汗.
"唔得閑呀"
"以前做乜咁主動呀"
 樓主| 魯筆 發表於 2012-7-6 21:09:15 | 顯示全部樓層
26嵗兒子外地回鄉.母:"有女朋友嗎?""未有mood"
父:"老侸對呢啲嘢唔講乜乜mood.有人對自己有好感就食住上"
兒子與父搭肩笑說:"如果咿家有阿嬸對你好少少.你又食住上? "
 樓主| 魯筆 發表於 2012-7-6 21:10:19 | 顯示全部樓層
(虛構) [眾望傻龜]
有五張嘢未忿老嘅傻佬.讀持續進修班.摣住進修班學生證買學生巴士卡.人家唔賣.理論終得米.每搭巴士刷卡.卡機音響:"學生卡".司機必查證.眾望傻龜.
 樓主| 魯筆 發表於 2012-7-6 21:10:59 | 顯示全部樓層
柳下惠坐懷不亂叫甚麼?
摟下圍坐懷不亂才叫絕嘅呢
 樓主| 魯筆 發表於 2012-7-12 19:43:22 | 顯示全部樓層
(國語4148)
一次冬天的傍晚..回家途中.有女子向我打招呼(國語):"先生.打洞嗎?"."凍呀!". "好吧.去我家吧.很安全的".此時我才知 "打洞"原非凍.此景不怡情.對她講:"對唔住.可惜被人偷咗錢."."別耽心啦.好平的.才200塊.".我自言自語:"咁貴.金邊嘅咩."."先生好聰明呀.你怎麼知道我是金邊來的?".我情不自禁邊笑邊走."改天找我打[和平臺]傳呼:4148.4148好容易記.試一試吧."
 樓主| 魯筆 發表於 2012-9-28 21:37:53 | 顯示全部樓層
[笑話]
甲.本應在六樓搭升降機到地下.一見升降機開門.內有一男二女.不由分說衝進.隨即有乙繼而衝進.升降機繼續上升.乙有怨聲.甲安慰說:”有幸見兩位美人.補償够啦.”.眾笑聲未完.一女讚甲.
乙曰:”最多得到補償嘅係你啫”
 樓主| 魯筆 發表於 2012-9-29 17:55:52 | 顯示全部樓層

有趣的拜拜

臨走時對老闆講聲:拜拜!
老闆 : 我咿家忙到死都唔得閒呀.唔得閒同你講拜拜嘞.
 樓主| 魯筆 發表於 2012-10-4 19:50:44 | 顯示全部樓層
[樓臺會]本是慘劇悲歌.但我一想到山伯將玉蝶交還英台.英台後來轉送手帕.笑死我.
即使手帕是御賜.用途極其者包包魚翅之類.難比之玉蝶珍貴. 既要再送物.何不將玉蝶再送上?英台孤鬼寒也.
此歌我若當眾唱.未唱先笑.不知情者肯定以為我癡鬼咗.到時真係一曲成名.與別不同.我不唱也罷.